“Je bent zo goed als je laatste ZZP collega”

Een veel gehoorde opmerking in de voetballerij is: “je bent zo goed als je laatste wedstrijd”. En dat klopt in de praktijk ook wel; zo word je opgehemeld en zo word je weer afgeschreven. In dit geval is het echter wel zo dat je zelf verantwoordelijk bent voor de geleverde (wan)prestatie, en dus indirect ook voor de gevolgen daarvan. Maar wat nu als jouw teamgenoot een hele slechte wedstrijd speelt en jij wordt er vervolgens op afgerekend!? Dat zou gek zijn toch? En toch is dat een situatie waarin wij ons als zelfstandige zorgverleners regelmatig begeven.

“Nou, gisteren hadden we een zzp’er hier, man, man, man, ik had echt nog liever alleen gestaan! Eerlijk waar, daar had je helemaal geen donder aan, hij zat maar op de bank met zijn telefoon te klooien en voerde werkelijk geen moer uit. Hij weigerde op een gegeven moment zelfs om de vrouwelijke cliënten te douchen, dat mocht hij niet. Serieus? En als je dan weet wat hij per uur kost! Nee, dat was geen reclame voor jullie! En dit was niet voor het eerst hoor! Jullie verdienen ze wel heel erg gemakkelijk op die manier”.

Even stond ik sprakeloos voor mij uit te kijken, met stomheid geslagen. Waarom was ‘ik’ ineens ‘jullie’ geworden? Waarom werd ik ineens gezien als een teamgenoot van iemand waar ik niet eens mee samen speelde? En hoe kwam het dat ik ineens onderdeel geworden was van een grotere geheel, waar ik voor mijn gevoel helemaal geen invloed op had? Het voelde alsof de wanprestatie van mijn collega zzp’er hier ook aan mij werd toegeschreven! Uren, dagen, weken heb ik lopen buffelen om een goede naam op te bouwen bij deze opdrachtgever. En mijn collega zzp’er presteert het om ‘ons’ in een paar uurtjes helemaal af te schrijven.

Vanuit een natuurlijke reactie hoor ik mijzelf excuses aanbieden voor deze voor mij totaal onbekende vakgenoot. En tegelijkertijd besef ik mij de waanzin van mijn uitlatingen. Waarom zou ik mij moeten excuseren voor het niet functioneren van een andere zelfstandige zorgverlener. Tenslotte zijn wij allemaal eenmansbedrijfjes die niet verantwoordelijk zijn voor elkaars bedrijfsvoering. Wij zijn allen individuen die zelf verantwoordelijk zijn voor de geleverde zorgverlening. En toch voel ik mij op de een of andere manier verantwoordelijk voor het disfunctioneren van deze collega zzp’er.

Ik merk dat ik hier steeds vaker tegenaan loop. Dat ik steeds vaker de behoefte voel om bepaalde personen van feedback te willen voorzien. Maar die mogelijkheid is er meestal niet. En dat frustreert mij mateloos. Want ik heb last van de onprofessionele houding van sommige zzp’ers. Ik heb last van de algemene impressie die in de media wordt geschetst van de zelfstandige zorgverlener. Ik heb last van de toename van ongeschikte zorgverleners die zich onder het mom van het zzp-schap rijk  denken te rekenen. Ik heb last van collega zzp’ers die geen echte ondernemers zijn. Ik heb last van collega zzp’ers die de taal niet machtig zijn. Ik heb daar last van, maar ik kan er vervolgens niks mee.

Gelukkig zijn er vele initiatieven zijn op handen om de kwaliteit van de zelfstandige zorgverleners te verhogen en de wildgroei van kwakzalvers tegen te gaan. Dat is mooi. Ik hoop dat deze initiatieven op zeer korte termijn resultaten zullen afwerpen. Dat het kaf van de koren zal worden gescheiden. Al was het alleen maar om het gevoel van onrecht, machteloosheid en frustratie weg te nemen. Ik vind mijn vak namelijk te leuk en te mooi om het door andere te laten verzieken! Dat wilde ik even kwijt.

Gaby

1 thought on ““Je bent zo goed als je laatste ZZP collega”

 1. Anita

  Echt he?
  Precies dat!
  Had exact dezelfde discussie van de week bij een opdrachtgever . Hoezo jullie? Ik ben ik..zelfstandig ondernemer en individu en niet ineens een onderdeel van een groter geheel!
  Wij worden allemaal over 1 kam geschoten.. uitgelegd dat ik als zzp’er niet gelijk ben aan de andere maar dat ik mis wel veel meer siploma’a heb, ervaring , bijscholing enz
  Bekijk mij alsjeblieft als individu en niet als jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *