“Welk uurloon kan ik als ZZP’er vragen?”

Mijn docent op school zei vroeger altijd: ‘Er zijn geen domme vragen’.Diezelfde docent beweerde ook stellig dat de Rijn bij Lobith ons land binnen komt …

“Welk uurloon kan ik als ZZP’er vragen”? Een vraag die ik, tot mijn grote irritatie, regelmatig op diverse sociale media voorbij zie komen.“Waarom ik mij hier zo vreselijk aan irriteer”? Wel, om meerdere redenen;

Ten eerste heb je als zzp’er namelijk geen ‘uurloon’, maar een uurtarief! Je hebt ook geen salaris, maar je hebt inkomen! Misschien is het de ‘mind-set’ die mij hier stoort. De nog altijd ‘loonarbeider’ die zich zonder enige voorbereiding op het wereldwijde web begeeft en zich daar plotseling uitgeeft als zelfstandig ondernemer. Een kamer van koophandel nummer kan iedereen krijgen, dat maakt je echter nog geen ondernemer! Jezelf vooraf verdiepen en inlezen mag je later gewoon opvoeren voor je zelfstandige aftrek, dus maak daar alstublieft dan ook gebruik van!

Ten tweede vind ik de term ‘als ZZP’er’ verkeerd gekozen. Het is namelijk geen functieomschrijving met een bijbehorende functieschaal! De afkorting ZZP is door de belastingdienst in het leven geroepen voor een groep van zelfstandigen zonder personeel, meestal met de eenmanszaak als rechtsvorm. Dat betekend dus dat je gaat ondernemen en dat je risico gaat lopen! Dat betekent ook dat je wel iets (per uur) kan ‘vragen’ aan een opdrachtgever, maar ook dat je telkens weer moet afwachten of je het ook daadwerkelijk gaat krijgen!

Daarnaast stoor ik mij aan de term ‘wat kan ik’. Je kunt jezelf hier in plaats daarvan beter de vraag stellen; ‘wat vind ik’. Wat vind ik mij als individueel zelfstandige waard, welke diploma’s bezit ik, hoeveel ervaring heb ik, is mijn kennis wel up-to-date, enzovoort. Ook kun je jezelf daarnaast de vraag stellen ‘wat wil ik’, welke opdrachten ben ik bereid te aanvaarden, welke taken ben ik bereid uit te voeren, enzovoort. Ieder mens is uniek en iedere opdracht is anders. Er hangt dus ook geen standaardprijs aan ‘de ZZP’er’, maar uitsluitend aan jouw persoonlijke situatie.

Maar wat mij misschien nog wel het meeste stoort is de onderliggende boodschap achter vraag. Uiteraard is inkomen een heel belangrijk onderdeel van het mensenleven. Maar laat het alsjeblieft niet leidend zijn! Ondernemer worden doe je allereerst van uit je hart en niet vanuit je portemonnee. Indien ‘welk uurloon kan ik als zzp’er vragen’ de eerste vraag is die je op een forum of een online netwerk stelt, dan begin je volgens mij vanwege de verkeerde redenen. Je kiest voor het ZZP-schap omdat je wilt ondernemen naar eigen visie en voorwaarden, omdat je de vrijheid wil hebben om te werken op de manier die het beste bij jou past, misschien omdat je een betere werk-privé balans wilt, maar zeker ook omdat je oprecht geïnteresseerd bent in het ondernemer zijn!

Uiteindelijk is het een simpele rekensom. Een eenvoudige balansrekening, in combinatie met een stukje vraag en aanbod. Doe jezelf niet te kort, maar prijs jezelf ook zeker niet rijk. Een reële vergoeding zorgt uiteindelijk voor meer vertrouwen én voor mogelijke vervolgopdrachten. Bovendien zorgen forse uitschieters naar boven én naar beneden voor een slechte naam van de ZZP’er in het algemeen. En het is makkelijk om een goede naam op te bouwen, dan een slechte naam weg te poetsen.

Tot slot. Goede vakmensen zijn dikwijls geen goede ondernemers, en goede ondernemers zijn niet per definitie goede professionals. Het is vaak een mix van vaardigheden die bepaald of jij geschikt bent als ZZP’er. Je mag jezelf daarom vooraf echt wel even de vraag stellen of jij als individu de over de verschillende capaciteiten beschikt waaraan een ZZP’er moet voldoen, alvorens je naar de kamer van koophandel rent. Al is het maar om mij een plezier te doen 😉 Alvast bedankt!

Gaby

2 thoughts on ““Welk uurloon kan ik als ZZP’er vragen?”

  1. Susan

    Je verwoordt precies wat ik vind en voel 😃. Ik coach al jaren (naast mijn werkzaamheden in de Zorg) Starters in de Zorg, precies om die redenen! met als doel ze klaar te stomen voor het een échte Ondernemer zijn. Het is opvallend hoeveel mensen als ZZP’er starten zonder goeie voorbereiding op zowel persoonlijke als belastingtechnische vlak, met allerlei risico’s vandien voor allerlei partijen. Ik probeer ze bij te brengen dat Ondernemen in de Zorg niks te maken heeft met “hetzelfde doen als in loondienst, maar tegen meer geld”. Het gaat om een andere mindset/ kijk op werken, waar lang niet iedere ZZP’er ( in de Zorg) zich bewust van is. In mijn optiek, wordt je geen ondernemer maar ben je het ergens altijd al geweest. Ik had bijvoorbeeld toen ik in loondienst was, altijd al moeite met hiërarchie. De stap naar zelfstandigheid was in mijn geval dan ook heel logisch. Die stap is niet voor iedereen even logisch…Vandaar dat er niet voor niks binnen 3 jaar veel zzp’ers weer terugkeren naar een dienstverband…..Maar waar ik het meeste mee zit is, dat ze niet zichzelf onderuit halen maar ondertussen óók de doelgroep “ZZP’er in de Zorg”….. We verschijnen écht niet zomaar, zo regelmatig slecht in het nieuws hoor…

  2. Aduni

    Super blog. Het is iets wat mij de afgelopen tijd ook niet lekker zit. Ik gebruik zelfs de termen van loondienst om sommige zzp in zorg duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik ben zelf onndernemer geworden om diensten te creeeren met mijn idealen. En die in de markt te brengen. Ik loop erg veel risico en ik moet investeren. Maar dat is ondernemen de vrijheid hebben om te doen wat je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *